EASTERLİN PARADOKS VE MUTLU GEZEGEN ENDEKSİ




2000 yılların başında tekrar ilgi odağı olan Easterlin paradoksu hükümetlerin temel ihtiyaçların karşılandığı noktadan itibaren dikkatin GSYH üzerine değil , Gayri Safi Milli Mutluluk üzerine odaklanmasını söyler. 

Easterlin paradoksu nedir ? 

Easterlin paradoksu GSYH ile mutluluk arasında bizlerin düşündüğü kadar sıkı bir bağın olmadığını söyler. Easterlin paradoksa göre belirli bir düzeye kadar mutlak gelir mutluluğu azda olsa artırabiliyor ancak bir süre sonra maddi yöndeki kazanımlar insanları mutlu etmiyor. Ülkelerin gelirlerinin insanlar üzerine çok fazla etkisi yoktur. Temel ekonomik modeller hep daha fazla çalışma , para kazanma ve böylece tüketim yaparak faydayı arttırmaya yöneliktir. Buda bizleri tatmin olmama , hep daha fazlasını isteme noktasına iter.Araştırmalara göre geliri artan bir insan mutlu olmak için komşunun durumunu geçip , geçmediğine bakar. Kendisine göre komşunun gelirinin daha fazla artığını düşünüyorsa mutsuz olur.



EASTERLİN PARADOKSU VE TÜRKİYE

Türkiye'de tasarruf oranlarının düşük , tüketimin bu kadar yüksek olmasının bir nedeni de Easterlin paradoksunda açıklanan durumlardandır. Komşu veya çevremizdeki insanları tüketim yaparak, lüks eşya alarak geçmek istemektir. Devletler ekonomiyi büyütmek için tüketime yönlendirerek aslında kıskançlık duygusunu arttırıyor. Bunun yerine mutluluğu artırıcı politikalar izlemelidir.



MUTLU GEZEGEN ENDEKSİ

Nic Marks neden bir milletin başarısını , insanların mutluluğu ve refahı yerine verimlilik ile ölçüldüğünü soruyor. Ulusal refahı ölçmek için bir ülkenin bir yılda ne kadar mal ürettiği yerine , yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı ve sosyal hayat verimliliğini ölçmek daha doğru olacağını söylüyor. 

İlerlemenin ve mutluluğun ölçümü sadece finansal olarak yapılıyor. Üretimi ölçmeye dayalı milli gelir sistemleri daha fazlasının mutluluk getirdiği yanılgısına dayanır. Robert Kenndy'in dediği gibi milli gelir,hayatı yaşamaya değer yapan şeyler dışındaki şeyleri ölçüyor. Devletin amacı mutlu ,sağlıklı bireyler yaratmak olmalı. Araştırmalara göre sosyal adalet ve genel iyiliğin olduğu yerler dünyanın en mutlu ülkeleri olmayı beceriyor. Kosta Rika gelişmiş ülkelerin 1/4 kadar kaynak kullanarak en mutlu ülke olmayı başarmış. 
Çevre konusunda nasıl ilerleme yapıldığına dair bilgi ve haberler , finans haberleri kadar gündemde olmalı. 

Mutlu Gezegen Endeksine göre en mutlu ilk 3 ülke

1- Kosta Rika    2- Vietnam     3- Kolombiya

Türkiye 44. sırda yer alırken , Japonya 45. , Almanya 46. sırada yer alıyor.
ABD ise 105 sırada yer alıyor.

Endeks verilerine göre bir ülke insanlarının mutlu olması için GSYH verilerinin yanından bakmamız gereken çok farklı verilerde var. Tek başına GSYH yetersiz. 

http://www.happyplanetindex.org/


Comments

  1. Yine güzel ve bilgilendirici bir konu başka önerebileceğin bloglar var mı acaba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teşekkür ederim . Elimden geldiğince yararlı olacağını düşündüğüm konular üzerine yazmaya çalışıyorum. Mahfi Eğilmez hocanın blogunuda okumanızı tavsiye ederim

      Delete
  2. Bu yazıyı 2021 de okuyorum. Acaba Türkiye'nin sırası yine aynımıdır?

    ReplyDelete

Post a Comment