ÇIKALIM MI ? KALALIM MI?


 
Yunanistan referanduma gitme kararı aldı. Tam olarak ne soru sorulacağı açıklanmadı ama sorunun özü ''Euro bölgesinden çıkalım mı ? kalalım mı ? '' olacak. Yapılan anketlerde Yunan halkı artık kemer sıkma paketleri istemiyor buda çıkalım sonucunun çıkma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkarıyor. Yunan başbakanı Çipras bugün yaptığı açıklamada ; kreditörlerin isteklerinin hiç bitmediğini biz ne kadar uzlaşmacı davransak bile onların sürekli isteklerinin artığını dile getirdi. Bu konuda AB kanadından bir açıklama gelmedi. Bundan sonra artık son sözü 5 temmuzda Yunan halkı söyleyecek.
   Yunanistan'ın AB'den ayrılması bir çok olayı tetikleme ihtimali var. İlk olarak AB 2008 krizinden sonra çok kırılgan bir yapıya büründü , Yunanistan'ın ayrılması domino etkisi yapabilir ve AB'den ayrılmayı düşünen İngiltere'de 2017 yılının başında hızlı bir şekilde AB'den ayrılma kararı alabilir.
İkinci olarak 2008 krizinin etkilerini atlatamayan İtalya ve İspanya halkı da Yunanistan'ın yaşadıklarından dolayı endişe duyuyorlar ve kemer sıkma paketlerini istemediklerini dile getiriyorlar. Yunanistan'ın çıkması bu iki ülke halkını da tetikleyebilir. Ama en çok 2008 krizinin çilesini Almaya çekmiş durumda. Kriz yaşandıktan sonraki süreçte AB'nin bütün yükünü Almanya üstlendi.
Almanya AB'yi kurtarmaya çabalarken İngiltere başbakanı David Cameron '' İyi ki euro kullanmıyoruz. '' açıklamasını yaparak euro kullanan ülkelerin aslında nasıl birbirlerine bağımlı olduklarının ve bir ülkenin finansal çöküntüsünün hepsinin çok büyük zararına olabileceğinin kanıtı gibiydi.
Peki bu süreçte AB neler yaşadı ?

GSYİH büyümesi     2007 - 3,1            2009-  -4,4               2013- 0,0              2014- 1,3
Enflasyon                 2007 - 2,4            2009-   1,0                2013- 1,5              2014- 0,6
İşsizlik                      2008- 7,0             2010-   9,6                2011- 10,5 ( bütün AB ülkelerinin verileri yok)


Bunun dışında bu süre içinde Avrupa tahvilleri ve Euro'da gelişmelerden zararlı çıktı. Euro para birimi 1 yılda Usd karşısında %18 değer kaybetmiş. Eur/Usd 1,36 civarında gezerken bu sene 1,04 kadar geriledi. Ama şu aralar 1,10-1,12 bandında dolaşıyor.


Euro'nun Geleceği

Şimdi 5 temmuzda Yunanistan'da referandum var. Bu Yunanistan ile Avrupa'nın kaderini belirleyecek. Bu olaylar Euro'yu iki şekilde etkiler.

  1. Yunanistan Euro'dan ayrılma kararı alırsa ilk bir şok dalgası ile Euro düşüş trendine girer.
  2. Yunanistan Euro'da kalma kararı alırsa Euro yükseliş trendine girer.
   Bu iki olasılıkta kısa dönemli bir analiz. Uzun dönemde Euro düşecektir çünkü Avrupa Merkez Bankası parasal genişleme programı izliyor. Buda demek oluyor ki parada bollaşma meydana geliyor. Bu durumda olacak tek şey Euro'nun düşmesidir. Euro ilk başta dolar karşısında değer kaybeder. Çünkü Fed faiz artırımına hazırlanıyor.
Yakın bir zamanda Euro/USD paritesini 1 'de eşitlenmiş olarak görmemiz çok muhtemel. Ama bunun altına düşüp düşmemesi AB gelecekteki durumuna bağlı. AB 2008 krizini atlatabilmiş değil. Fransa ve İtalya hala kendisini toparlayamadı. Avrupa'da büyüme rakamları hala çok düşük , enflasyon ''0'' yakın bir düzeyde geziyor. AMB parasal genişlemesinin sonuç vermesi için insanların paralarını Avrupa içinde tasarruf etmeleri gerek veya Avrupa sınırları içinde harcamaları gerek. Ama son zamanlarda ki olaylar gösteriyor ki Avrupa halkı elindeki tasarrufları Çin hisse senedi ve tahvil piyasasına aktarıyor. En kısa sürede bu olaylara çözüm bulunmazsa İngiltere'de referandumu konuşmaya ve ''AB'de kalalım mı ? / çıkalım mı ?'' senaryolarını konuşmaya başlayacak. İşte o zamana kadar Avrupa buna hazırlıklı hale gelmezse çok farklı krizlerin başlangıcı olabilir. Hatta bu AB'nin sonu bile olabilir.


Avrupa Ülkelerinin Yunanistan Durumuna Bakışı


Bugün elime geçen bir anketi sizlerle paylaşacağım. Anket şunu artık daha net gösteriyor ki Avrupa halkı da artık Yunanistan olayının bir çözüme ulaşacağını düşünmüyor.  Özellikle Almanya halkı senelerdir Avrupa'nın bütün yükünü taşımaktan onları kurtarmak için çalışmaktan sıkılmışa benziyor.





Comments