İlk olarak işsizliğin ne olduğuna , kime dendiğine bir bakalım.
İşsizlik:
- İş bulmak istediği halde iş bulamayan kişilere işsiz denir.
- İşsizlik oranı = (işsizlerin miktarı / toplam iş gücü ) x 100
- Bir kişinin işsiz sayılması için iş bulma kurumuna iş bulmak için başvurmuş olması gerekir.
İşsizlik Türleri
Frisiyonel İşsizlik --- Meslek değiştirme sırasında belirlenip olumsuz etkisi olan işsizlik türü.
Konjonktürel İşsizlik --- Üretim hacminde zaman zaman ortaya çıkan daralmaların sonucunda oluşan
işsizlik türü.
Mevsimsel İşsizlik --- Tarımsal yapılı ülkelerde görülen işsizlik türü.
Bölgesel İşsizlik --- Bir bölgenin çekici bir alandan çıkması sonucu o sektördeki üretimlerin daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan işsizlik türü.
Teknolojik İşsizlik --- Emek yoğun tekniklerden sermaye yoğun tekniklere geçilmesi sonucunda ortaya çıkan işsizlik türü.
Yapısal İşsizlik --- Ekonominin bütün sektörleri ile toplu ve devamlı olarak durgun bir düzeyde kaldığı dönemlerde ortaya çıkan işsizlik.
-------------------------------------------------------------o-----------------------------------------------------------
Okun Yasası
Reel büyüme hızının %2,25 üzerine çıktığı yıllarda , reel gelirin %2,25 oranının üzerindeki her %1 artışın işsizlikte %0,5 azalma sağladığı şeklindedir.
Örnek ; Milli gelirde 8,25 bir artış oldu. O zaman
8,25-2,25= 6 6/2=3 İşsizlikte %3 bir azalma olucak.
*** Ancak bu rakamlar ABD için geçerlidir. Gelişmekte olan ülkelerde olaylar biraz değişmektedir. Mesela reel büyüme hızı %2,25 daha üzerinde olduğu zaman bu teori uygulanabilir. Ve işsizlikte %0,5 değil daha az düşecektir.
-------------------------------------------------------------o-----------------------------------------------------------
Güncel İşsizlik Verileri
Türkiye'de en son açıklanan mart ayı verilerine göre işsizlik %10,6 oldu. 5 ayın en düşük işsizlik verilerine ulaştı. Bunda mevsimsel işçilerinde katkısı var. Yaz aylarının yaklaşması ile ülkemizde yaygın olarak görülen mevsimsel işçilik yeniden hareketlendi. Bunun da etkisi ile işsizlikte her sene olduğu gibi bir azalma görüldü. Ama yıllara baktığımızda Türkiye'de işsizlik yüksek rakamlarda. Yüksek dememin sebebi şu normalde ülkemizde ücretler çoğu gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere göre daha aşağıda. Aşağıda olan ücretler ile normal şartlarda daha fazla istihdam olmasını beklersiniz ama ülkemizde büyüme rakamları da düşük olduğu için hem ücretler yukarı çıkmıyor hemde işsizlik azalmıyor.
***Dünya bankasından alıp kendim düzenlediğim verilere bir bakalım.
2006-2014 İşsizlik |
Dünya genelinde doğal işsizlik dediğimiz oran %5 kabul edilir. Doğal işsizlik dediğimiz zaman her ülkede iş değiştirmelerden veya buna benzer sebepten azaltılamayan işsizliktir. Ama Türkiye'de artık doğal işsizlik rakamları sanki %10 olmuş gibi bir durum var.
Avrupa işsizlik konusunda son yıllarda sorunlar yaşıyor. 2008 krizinden en çok etkilenen yerlerin başında gelen Avrupa son olarak Yunanistan krizi ile boğuşuyor.
Yunanistan işsizlik 2010 yılından sonra hızlı bir şekilde yükselerek en son %27,30 olmuş.
Aynı şekilde İspanya'da 2008 dünya krizinden sonra işsizlik hızla yükselerek %26,60 olmuş.
Dikkat edileceği gibi üretim yapan ve yeni ürünler geliştirerek yeni sanayi dalları kuran ülkeler ( Japonya , ABD , İngiltere vb.) istihdam yaratmada daha başarılılar. Bizimde büyümeye önem verip istihdam artırmamız gerekli. Tüketen toplumdan , tasarruf edip yeni işler kuran büyüyen topluma geçmemiz önemli.
iş arıyorum yıllardır :(
ReplyDelete