İYİ ÜLKE ENDEKSİ

   İyi ülke endeksi yeni geliştirilmiş bir olgu. Belki daha önce hiç duymadınız. Belki içinizden şu anda aman ne olacak işte ABD'nin her yerde olduğu gibi 1. çıktığı ,en iyi ekonomiye sahip ülke hangisi ise en iyi ülke odur diyorsunuzdur. Ama bu sefer olay biraz faklı. 
   İyi ülke endeksinin fikir babası ve bulan kişi Simon Anholt'dur. Anholt çok basit bir soru üzerinden yola çıkmış. Kendi kendine ilk şu soruyu sormuş ; '' İnsanlar neden A ülkesini beğeniyor da B ülkesini beğenmiyor?''. Ve sonra da gerçekten hangi ülke daha iyi? Hangi ülke insanlığa daha çok katkıda bulunuyor ? İşte Anholt bu sorulara cevap aramış.  Ve kimsenin şimdiye kadar aklına gelmeyen ve araştırılma gereği duyulmayan o endeksi yaratmış. İYİ ÜLKE ENDEKSİ.
   Ülkelerin liderleri çoğunlukla dünyada sadece kendileri yaşıyor ve kendilerinden başka hiç bir devlet yokmuş gibi davranıyor. Yapılan hataların bütün bir insanlığı etkilediğini veya ülkelerin güçlerini birleştirerek daha ileriye daha hızlı gideceklerini hiç düşünmezler. Sürekli yerel düşünce vardır. Hiç düşüncelerini genel olarak düşünmezler. Küreselleşmeyi savunurlar ama hiç küresel olarak düşünmezler. Örneğin; ABD'nin büyük şirketleri küreselleşmenin en iyi savunucularıdır. Küreselleşme onlar için olmazsa olmazdır. Küreselleşmeye karşı çıkan ülkelere cephe alır ve bu düşünceden onları döndürmek için ellerinden geleni yaparlar. Bütün dünya ya hisse senetlerini , ürettikleri mallarını , teknolojilerini vb. bir çok şeylerini pazarlamak için yarışırlar. Ama düşüncelere gelince hiç küresel bir dünyada yaşıyorlarmış gibi davranmazlar.  2008 yılında meydana gelen krize götüren süreçte şirketler daha da büyümek için riskler almışlar , ödeme gücü olmayan insanlara kredi vermişler ve bunları da dünyanın her yerinden finanse etmişlerdi ama bir gün olası bir geri ödememe dalgasından bütün dünya finans sistemini çökertme olasılıklarını hiç düşünmediler. O anda tek düşündükleri kendilerinin ve ülkelerinin artan zenginlikten yararlanmaları idi. İşte bu yerel düşünce de dünyayı 7 yıldır toparlanamadığı krizi soktu.
  Peki endeks nasıl çalışıyor ?
125 ülkenin bilanço tablosu bilim ve teknolojiyi , dünya düzenini , refah ve eşitliği , sağlık ve iyilik gibi 7 farklı kategoriye göre kademelendiriyor.Mesela  Refah ve Eşitliği ölçmek için yurt dışına gönderilen yardım gönüllüleri oranı , kalkınma iş birliğine katkıları gibi 5 tane veri seti içeriyor.
 İYİ ÜLKE ENDEKSİ 1. , 2. VE 3. LERİ
1.İRLANDA
2.FİNLANDİYA
3.İSVİÇRE


Peki dünya devi ABD kaçıncı sırada? 
Dünya devi ABD ilk 20 bile giremedi. ABD 21.sırada. Bu bir kez daha şunu gösterdi . ABD dünya ekonomisinde en büyük olabilir ama bunu insanlığın gelişmesi için tam anlamıyla kullanmıyor.
Ve diğer bir merak edilen ülke. TÜRKİYE kaçıncı sırada?
Türkiye 125 ülke arasında 79. sırada. Buda bizlerin bir ayıbı. Ülkemizi ilk 10 ekonomiye sokmak her zaman gelen bütün hükümetlerin ilk söylediği vaatlerden bir tanesidir. İlk 10 ekonomiye girmek için ilk önce vatandaşların adil bir düzene getirilmesi gerek. Eğitime önem vermek gerek , üretim yapmak gerek , sağlık koşullarını iyileştirmek gerek. Eğitimi iyileştirmeden , yüksek teknoloji üretemezsin , yüksek teknoloji üretmeden de istihdam yaratamazsın , istihdam yaratmadan da büyüyemezsin , büyümeden de ilk 10 ekonomiye giremezsin.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comments

  1. çok güzel bir yazı olmuş merak ettiğim konu böylesine ilginç konuları nasıl buluyorsunuz ve bu bilgilere nasıl vakıf oluyorsunuz . yazılarınıza sürekli devam etmenizi istiyorum selamlar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince güzel şeyler yazmaya çalışıyorum. İlginiz için teşekkür ederim

      Delete

Post a Comment