AH KUZNETS AH !



Ekonomist Simon Kuznets sanayileşen ülkelerin ilk yıllarında gelir adaletsizliğinin artacağını ama sonradan kalifiye elemanlar artıkça ve iş gücü kalitesi yükseldikçe maaşların artıp gelir dağılımının dengeleneceğini iddia etmiştir. Hatta Kuznets bu durumu aynı şekilde çevre içinde açıklamıştır. Sanayileşme ilk aşamada çevre kirliliğini artıracak ama sonradan sanayileşmenin gelişmesi ile birlikte çevre kirliliği azalacak hatta eskisinden daha iyi hale geleceğini teori olarak sunmuştur.

Kuznets gelir dağılımı ve çevre hakkında ortaya attığı teoriler büyük çoğunlukla yanılmıştır. Teorilerinin çoğu dediğinin tersi şekilde gelişmiştir. Çünkü dünya küreselleşmiş , kapitalizm daha çok hırçınlaşmıştır.

MODERNİZASYON KURAMI

Modernleşme kuramı kalkınma iktisadı literatüründe önemli bir yere sahiptir. Modernleşme kuramına göre az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler gelenekseldir ( geleneksel ülkeden kasıt tarım ülkesidir). Bu ülkelerin gelişmiş statüsüne , geleneksel toplumu terk ederek ve kapitalist değerler sistemine ulaşarak süreçlerini tamamlayacaklardır.

Bu kurama göre , az gelişmiş ülkelerde gelir adaletsizliği yüksektir ve az gelişmiş ülkelerin modernleşme sürecine girmesi ile bu durumun ortadan kalkacağı savunulmuştur. Modernleşme kuramı gelir dağılımı ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi açıklamak için Kuznets hipotezinin özel bir yeri vardır. Çünkü Kuznets eğrisinde iktisadi büyümenin ilk yıllarında gelir adaletsizliğinin artacağını sonra belirli bir noktaya ulaşacağını ve gelir adaletinin sağlanacağını savunmuştur.

Kuznets Eğrisi ( Ters - U )


Modernleşme kuramına göre  , gelişimin ilk aşamasında ekonominin modern ve yüksek getirili sektörlerde istihdam artışı yüksek ve düşük gelirli kişilerin arasında uçurumun artması.Daha sonraki aşamada üretimin artması , geleneksel tarım sektöründen sanayi sektörüne iş gücü transferi ile gelir eşitsizliğinin ortadan kalkacağı savunulmuştur. 

Kuznets görmediği bir olgu vardı. Oda küreselleşmeydi. Küreselleşme daha da yayılıyordu. Şirketler üretim yerini ucuz işçilik olan yerlere taşıyor oradaki imkanlardan yararlanıyordu.
Örneğin ; Apple üretim yeri Çin'dir. Apple ucuz işçilik için Çin'i tercih etmiştir. Çin gelişmeye başlayınca  işçi ücretleri yükselmiştir. Yükselen işçi ücretleri Apple kar oranını aşağı çekmeye başladığı için Apple Çin'den çıkıp Hindistan'da üretim yapmaya başlama kararı almıştır. 
Şirketler ucuz işçilik sayesinde gelirlerini maksimuma çıkarıyorlar ve sonra işçi ücretleri artmaya başlayınca küreselleşmeden yararlanıp başka ucuz işçilik olan ülkeye taşınıyorlar.

Grafik ve Bulgular Bana Aittir

 Yukarıda gördüğünüz grafik hiçbir yerde yoktur. Tamamen bana aittir. Araştırmalarım ve ekonomik bilgim sonunda kendim ulaştığım bir teoridir. 

A Bölgesi yazan bölge durdurma noktası dediğim noktadır. Şirketler ucuz işçilikten yararlanarak karlarını maksimum tutarlar. Ama bir süre sonra o ülkedeki gelişmeler çerçevesinde ücretler artmaya başlar. Şirket kar oranı aşağı doğru düşmeye başlar. Şirketler işte bu düşüş noktasında o ülkede üretimi durdurur ve ucuz işçiliğin olduğu başka bir ülkeye taşınırlar. Küreselleşmenin sonucu olan bu durum sonucunda şirket kar oranları aslında çok fazla düşmez ama işçi ücretleri de Kuznets dediği gibi yükselmez.


KUZNETS VE ABD

Dünya devi ABD'de asgari ücret gelişimi 20 yılda hiç yol almamıştır. Kuznets dediği gibi işçi ücretleri artmamıştır.

1995 ABD saatlik asgari ücret ---  4,25 $
2014 ABD saatlik asgari ücret ---  7,25 $

Ayda 160 saat çalışan birinin ücreti 1995 yılında 680 $ , 2014 yılında 1160 $.

1995 ABD GSYH --- 7,664,060,000,000 $
2014 ABD GSYH --- 17,419,000,000,000 $

1995-2014 arası GSYH %128 artarken , saatlik asgari ücretler %41 artmıştır.


Gını katsayısı dünyadaki gelir adaletsizliğini ölçer. OECD raporuna göre 1985-2013 yılları arasında Gini endeksi sürekli olarak yükselmiş ve gelir adaletsizliği artmıştır. Bu bulgularda bize gösteriyor ki ülkeler büyüdükçe , geliştikçe , sanayi ve teknolojik olarak ilerleme yaşadıkça Kuznets'ın dediklerinin tam tersi olmuştur. Ülkeler büyüdükçe gelir adaletsizliği da da artmıştır.




Comments