BİTCOİN




Bitcoin her geçen gün daha fazla dikkat çeken sanal para. Bitcoinin bir merkez bankası yok. Kimsenin tekelinde değil. Arz-talebe göre değeri belirleniyor. 
Maksimum bitcoin sayısının 14 mıilyon civarından olduğu düşünülüyor. 14 milyon bitcoin değeri 2014 yılında 8.2 milyar $ oldu. Bilgisayar sistemleri sayesinde üretilir. Telefon programları gibi bilgisayarımıza kuracağımız sistemle bitcoin üretimine başlamak mümkündür. Bu sayede bitcoin üreticiliğine teşvik edilerek tekelcilik önlenmiş oluyor. 

Bitcoin şu anda genel olarak bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Ama bazı sanal alış-veriş sitelerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'de alış-veriş sitelerinde geçerliliği yoktur sadece yatırım amacı ile kullanılmaktadır. 

Bitcoin alan kişi '' Cüzdan'' denilen yerlerde bitcoinlerini saklıyorlar. Cüzdan almak için bilgilerinizi vermeniz gerekmiyor. Hatta bitcoin alış veya satışından da hiç bir şekilde bilgilerinize gerek yoktur. 


2009 yılında Japonya'da ortaya çıkan bitcoin çıktığı günden beri arzında sürekli artış olarak bugüne kadar gelmiş. Grafikte de görüldüğü gibi bundan sonrada arzında artış bekleniyor ama geçmiş yıllara göre daha yavaş bir şekilde.

BİTCOİN TEHLİKELERİ

Bitcoin bir merkez bankasına bağlı olmadığı için kontrol edilme gibi bir olanağı yoktur. Örneğin ; Dolar , TL karşısında çok değer kazanırsa TCMB piyasaya dolar sürerek müdahale edebilir. Ama bitcoinde bu durum yoktur. Bu yüzden 1 gün içinde çok fazla dalgalanma yaşanabiliyor. 
Geçmişte bitcoin üzerinde yasa dışı olaylarda yaşandı. Bir şirket bitcoin üzerinden insanları hortumladığı ortaya çıktı. Başka bir olayda bitcoin fiyatı 1 gün içinde 800$'dan 102$ düştü.Bunun sebebi ise bitcoin sitelerden birinin hacklenip piyasaya çok sayıda bitcoin sürülmesi olmuş.


ÜLKELERDE BİTCOİN 


Bitcoin bir çok ülkenin hükümeti tarafından da kullanılıyor. Bunun başlıca sebebi ABD , AB veya BM tarafından uygulanan yaptırımları aşabilmek için. Örneğin ; İran'a uygulanan yaptırımlar sonucu ülkelerin bazıları İran'a uygulanan yaptırımları aşmak ve ticarete devam etmek için ödemeleri bitcoinle yaptılar. 
ABD ve Çin hükümetleri bitcoine olan güveni artıracak açıklamalar yapınca bitcoin çok hızlı bir şekilde değer kazanmaya başladı. Bunun sonucunda bitcoin balonları denen balonlar meydana gelmeye başladı. Gün içinde bile balon meydana gelen bitcoin piyasası aslında bu durumundan dolayı tehlike arz ediyor. Bir gün için çok fazla dalgalanma yaşayan bitcoin piyasasında işlem yapmak diğer piyasalara göre daha tehlikeli. 

Yunanistan'da son zamanlarda yaşanan olaylar nedeniyle bitcoin talabinde aşırı yükselme yaşandı. Yunanlılar açılmayan bankalar nedeniyle bitcoin piyasasına hücum etti. 


ULUSAL PARA BİRİMLERİ VE BİTCOİN



Bitcoin 5 temmuz ile 11 temmuz arasında dolar karşısında %13,74 değer kazanmış . Fed faiz artırımının belirsizliğinden dolayı ve geçtiğimiz gün ABD genelinde yaşanan Wall Streetin de uzun bir süre durmasına yol açan bilgisayar sistemlerindeki sorun bitcoin/dolar kurunda bir sıçrama etkisi yaratmış. Fed eğer faiz artırımını ertleme kararı alırsa bitcoin dolar karşısında daha da yükselebilir.




Bitcoin Euro karşısında da 6 gün içinde önemli ölçüde değer kazanmış . Yunanistan belirsizliği , Yunanlıların bitcoine hücum etmesi sonucu bitcoin 6 gün gibi kısa bir sürede Euro karşısında %14,27 değer kazanmış. Yunanistan belirsizliğinin devam etmesi bitcoine olan talebi daha da artıracak gibi duruyor.




Bitcoin Çin Yuanı karşısında da yüksek bir değer kazanma yaşamış. Çin borsasında ki hızlı düşüş , Çin ekonomisinin yavaşlaması ve yabancı yatırımın ülkedeki panik havası bitcoine yaramış. Yuan karşısında 6 gün içinde %19,6 değer kazanmış. Çin borsasında ki düşüşün devam etmesi ve bu durumun üretime , tüketime , ekonominin geneline yayılırsa bitcoin Yuan karşısında rekor yükselmeler yaşayabilir.



4 mart 2014 ---- 1 bitcoin ,  1470 TL
5 ekim 2014 ---- 1 bitcoin , 748 TL
18 şubat 2015 ---    577 TL
11 temmuz 2015 ---- 804 TL

Türkiye'de ki bir senedir yaşanan siyasi çekişmeler , sınır bölgelerinde ki savaş durumu , Avrupa'daki kriz , Çin borsasındaki düşüş , Suriye meselesi  nedeniyle Türki lirası bitcoin karşısında kazandığı değeri geri veriyor. Gün içinde %3 değer kaybına uğrayan TL bundan sonra sınırlardaki duruma ve koalisyon durumuna göre daha da değerlenebilir. 


Comments