Bütün insanlar her gün kesin televizyon izliyorlar. Ama kaç saat izledikleri kişiden kişiye değişiyor. Televizyon izlemek bazıları için vazgeçilmez haline gelmişken , bazıları sadece biraz kafa dinlemek için öylesine bakar. Ama ülkemizde televizyon genelde dizi ve saçma sapan yarışma programlarını izlemek için kullanılıyor. Ülkemizi değiştirmek , geliştirmek için ilk önce buna kendimizden başlamalıyız. Buna kendimizden başlamamızın ilk nedeni gelecek nesiller , çocuklarınız bu dünyada ilk sizleri tanıyorlar. Çocuk yaşta sizleri izliyorlar ve bilinç altı buna göre şekilleniyor. Onların beyinlerini gereksiz televizyon programları ile doldurmaktansa ya televizyonu hiç açmayın ya da bilgilendirici , bilimsel programlar izleyin ve onlara izletin.
Mesela yukarıdaki tabloda Türkiye dünya sıralamasında çok ortalarda gözüküyor ama ayırt etmemiz gereken bir durum var oda televizyonda ne izlediğimiz. Mesela Japonya 268 saat televizyon karşısında geçiriyor. Bu rakam bizden daha yüksek ama Japonya televizyonda ya belgesel izliyorlar ya da bilimsel program. Türkiye ise 232 saat televizyon karşısında ve dizi , yarışma programları başta geliyor. Televizyon çığır açan bir teknolojik buluş ama bunu kullanma biçimine göre yararlı veya zararlı olabiliyor. Türkiye Japonları kendisine örnek alması gerekirken , ABD'yi kendine örnek almıştır. Beynimizi çalıştırmamız gerekirken , tam tersine beynimizi uyuşturmaktayız ve bunu çocuklarımıza da aşılamaktayız.
Çocukların kitap okuyarak hem zihinleri hem de hayal güçleri gelişir. Hayal gücü gelişmeyen çocuğun ileride yeni bir şey bulmasını da beklemeyin. Çünkü yeni bir buluş , yeni bir fikir için çocukluk yaşta hayal gücünün gelişmiş olması , beynin o yönde çalışıyor olması gerek. Ama hayal gücü gelişimi saçma sapan televizyon programları izleyerek gerçekleşmez.
''Benim çocuğum kitap okumayı sevmiyor'' diyen anne , babalar vardır elbet. Onlara şunu öneririm. Televizyonu kapatın ve sizlerde çocuğunuzla kitap okuyun. Ama bunu bir gün , iki gün değil uzun zaman boyunca yapın ve göreceksiniz çocuğunuzda sizinle birlikte çok güzel kitap okuma alışkanlığı edinecek.
**Kitap okuma oranı Türkiye : % 4,5
OECD OKUMA SKORLARI |
Kendi dilinde okuduğunu anlama : Türkiye: 452 OECD ortalama: 478
Daha çocuklarımız kendi dilinde okuduğunu anlamada dünya sıralamasında geride bu çocuklardan nasıl bir gelecek yaratmalarını istiyoruz. Bu çocukları adam akıllı eğitmeden nasıl bu ülkenin ilk 10 ekonomiye girmesini bekliyoruz. Çocukları adam akıllı eğitmeden bu ülkenin nasıl gelişmiş ülke standartlarına çıkmasını bekliyoruz.
Comments
Post a Comment