DECOUPLİNG HİPOTEZİ VE BRICS



BRICS --- Brezilya , Rusya , Hindistan , Çin , Güney Afrika

İlk kez 2003 yılında Goldman Sachs baş ekonomisti Jim O'Neill tarafından kullanılmıştır.
BRICS ülkeleri nüfus bakımından dünyanın %40'ını oluştururken , ülke yüz ölçümlerine göre dünyada %30'lik bir alan kaplıyorlar.Bunların dışından BRICS ülkelerinin çok zengin yer altı kaynakları var. 

Çin ve Hindistan üretim bakımından , Brezilya ve Rusya ise sanayi girdi ihracatında başı çekmektedir.
ABD ve Avrupa bir çok üretim tesisini hem ucuz işçilik hemde güçlü altyapısı nedeniyle Çin ve Hindistan'da kuruyor.

Çin ve Hindistan sanayi üretiminde girdilerini Brezilya, Rusya , Güney Afrika'dan karşılıyor. BRICS ekonomileri tezine göre, bu ülkelerin aralarında yapacağı özel anlaşmalar ile 2050 yılına kadar en büyük ekonomiler olma olasılığını açıklar.

Decougling hipotezine göre dünyada küresel bir kriz yaşansa bile BRICS ülkeleri bu krizden etkilenmeyeceğini , aralarındaki ekonomik iş birliği ile bunu atlatacaklarını söylemişti.Sonraki süreçte Rusya başkanı Putin eşliğinde BRIC kurulmuştur. Bir G-20 toplantısında Güney Afrika Cumhuriyetinin'de BRIC toplantısına katılması ve birliğe girmeye karar vermesi ile birlikte BRICS adını almıştır. 

2008 yılındaki küresel krizle birlikte BRIC ülkelerinde beklenen olmadı. Onlarda dünyanın geri kalanı gibi ekonomik bir gerileme yaşadılar. Bunun en büyük sebebi bazı ekonomik olguların tam olarak dikkate alınmaması olmuştur. 
BRICS ülkelerinin 2008 krizinden etkilenmelerinin sebepleri şunlardır.

  1. Çin ve Hindistan üretikleri malların büyük bölümünü Avrupa ve ABD'ye satmaktaydılar.O bölgede krizin başlaması talebin düşmesine , Çin ve Hindistan'ın ihracatının düşmesine yol açtı.
  2. Teknolojik ilerlemenin büyük kısmı ABD ve Avrupa tarafında gerçekleşiyor. Çin ve Hindistan ise bu teknolojileri taklit ediyor. Avrupa ve ABD'nin kriz ile boğuşması , o bölgelerin gerilemesi teknolojik gelişmeleri de sekteye uğratıyor. Buda teknolojik gelişmenin durmasına yol açıyor. 
Böyle bir ortamda BRICS ülkelerinin küresel ekonomiden soyutlanmasına imkan yoktur.

BRICS KALKINMA BANKASI

BRICS ülkeleri 2014 yılında IMF ve Dünya Bankasına rakip olacak projelere imza attılar. Şangay'da kurulan banka kalkınma yolunda devletleri destekleyecek , gelişmekte olan ülkelere itici güç olacak diyerek kuruldu. IMF ve Dünya Bankası ABD'nin güdümünde olduğunu , bu bankanın kurulmasındaki amacın gerçekten ekonomilere katkıda bulunmak olduğunu söylüyorlardı. 


BRICS ÜLKELERİ 2015

2015 yılı dünya için zorlu bir yıl olarak geçmekte. Petrol ve emtia fiyatlarının hızla düşüşü , bir çok para biriminin dolar karşısında rekor seviyede gerilemesi , Çin ekonomik durgunluğu gibi daha önceki yazılarımda detaylı açıkladığım bir çok sebepten dolayı zor günler yaşıyoruz. 
Decougling hipotezine göre BRICS ülkeleri dünyadaki olumsuzluklardan , birbirleri ile yapacakları ticaret sayesinde ayrışabilecekleri söylemişti. BRICS ülkelerinin ekonomilerini inceledim ve bunun böyle olmadığını , hipotezin yanlış bir hipotez olduğunu saptadım. 


BRICS ülkeleri toplam GSYH dünya ekonomisinin %21. ABD'nin ise GSYH dünya ekonomisindeki ağırlığı %22.


BRICS ÜLKELERİ BORSALARI


BRICS ülkeleri 2015 yılının başından beri borsa hareketleri olarak Hindistan hariç geri kalan ülkeler aynı yönde hareket etmiş. 2015 yılının başında hızla değer kazanmışlar ve sonradan hızlı bir düşüş yaşamışlar. Çin borsasından etkilendikleri , aynı yönde hareket ettikleri görülüyor. Hindistan dışında hepsi ilk başta %20 - %50 arasında değer kazanmış sonra hızla değer kaybetmişler. 2015 yılının başındaki değerlerine geri dönmüşler. Dünyadaki ekonomik durgunluk risk iştahını artırmış ve BRICS ülkelerine doğru para akışı meydana gelmiş. Daha sonra Çin'deki finansal çöküntünün başlaması bütün BRICS ülkelerinde bir geri çekilmeye neden olmuş.








DOLAR / BRICS ÜLKELERİ


***Çin sabit kur sistemi uygulayan bir ülke olduğu için Yuan'ı buraya dahil etmedim. 






BRICS ülkelerinin para birimleri dolar karşısında değer kaybına uğramış. Brezilya Reali en çok değer kaybeden para birimi. 

BRICS ÜLKELERİ EKONOMİK DURUMLARI


Brezilya-  Rekor seviyede düşen emtia fiyatları yüzünden brezilya ekonomisi zor durumla karşı karşıya kaldı. En çok ihracat yaptığı ülkelerin başında Çin geliyor. Çin ekonomisi yavaşlaması ve talep oranında düşüş olması Brezilya'yı kötü etkiledi .
Emtia piyasası brezilya ekonomisinin lokomotifi görevi görüyordu. Bütün ülke ekonomisi emtia ile ilerliyordu. Emtia ile yakalanan ekonomik güç başka sektörleri desteklemedi. Bunun sonucunda emtia fiyatları düşünce Brezilya kriz ile karşı karşıya kaldı. Bunun yanında birde Brezilya iç siyasette yolsuzluk ile mücadele ediyor. Emtia piyasası ve siyasi olaylar üst üste gelince yabancı yatırımcılar Brezilya'dan kaçmaya başladı. Bunun sonucunda Brezilya Reali Dolar karşısında 2015 başından beri %41 üzerinde değer kaybı yaşadı. %14,250 faiz vermesine rağmen yabancı yatırımcının çıkışını durduramıyor. 

Çin- Çin ekonomik yavaşlaması dünyada paniğe neden oldu. İhracat oranlarını eskisi gibi artıramıyor. Borsa çöküşünden sonra iç talebinde azalması ekonomiyi iyiden iyiye bir yavaşlamaya soktu. 
Yuan'ın devalüasyon ile birlikte değerini düşürmesi sonucunda enflasyon sorunu ile boğuşan Japonya , ABD ve Avrupa ekonomisini dahada zora soktu. 

Rusya- Ekonomisi petrole bağlı olan Rusya zor günler yaşıyor. Petrol fiyatlarının 50$ altına düşmesi ve ambargo uygulanması sonucu ülke ekonomisi bir çıkmazın içine girdi. Tarım sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak ve kendi tarım gücünü yaratmak için attığı adımlar ekonomiye güveni arttırdı. Bunun dışında güçlü sanayi üretimi ile iç talebi karşılamakta sıkıntı yaşamıyor. 

Hindistan- Dünyadaki durgunluğa rağmen güçlü büyüme rakamları ve makro ekonomik verilerinin güçlü duruşu Hindistan'ı diğer BRICS ekonomilerinden ayırıyor. Dolar karşısında fazla değer kaybetmemesi ve güçlü Merkez Bankası sayesinde yatırımcıların yeni gözdesi.

Güney Afrika-  İşsizliğin çok yüksek olması ve petrol , altın fiyatlarının hızla değer kaybetmesi ülke ekonomisini vurmuş durumda. Emtia fiyatlarındaki düşüş ihracat gelirlerini azaltığı için para birimleri dolar karşısında %18 üzerinde değer kaybı yaşıyor. Döviz girişinin azalması , Güney Afrika Randı'nın değer kaybetmesi ithalatında değer kaybetmesine , ülke ekonomisinin yavaşlamasına neden oluyor. 

2009-2014 BRICS GDP

Comments