GEMİ BATIYOR MU ?



Son günlerde arka arkaya şirketlerin iflas haberleri gelmeye başladı. 2015 yılında ekonominin sandığımızdan da kötü geçtiğinin bir kanıtı gibi. Türkiye ekonomisinin bir çok büyük şirketi bu dönemde iflas ertelemeye başvurmuş durumda. 
Bu şirketlere bir göz atalım. 

Aynes Gıda

1997 yılında kurulan şirket 2006 yılında İSO'nun yaptığı en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde 344. olarak ilk defa listeye girdi. 2011 yılında Fortune tarafından Türkiye'nin en hızlı büyüyen kuruluşu seçildi. Rusya ile bozulan ilişkiler ve komşu ülkeler ile azalan ihracat neticesinde gümrüklerde malı çürüdü. Bunun neticesinde ödemelerini yapamayan şirket iflas ertelemeye başvurdu. 

Piyasada 100 milyon lira tahvili olan şirket şu anda bunları ödeyemiyor. Aynes gıdanın tahvilini elinde bulunduranlar ise yatırım fonları , emeklilik fonları , sigorta şirketleri gibi kurumsal şirketler. 

İç pazardaki olumsuzluklardan dolayı karları azalan şirket ihracatta da zorluklar içerisinde. 


LEKE JEANS

1995 yılında kurulan şirket tamamen yerli üretim ile tekstil sektöründe önemli bir yere sahipti. 2096 kişinin çalıştığı şirket talepte meydana gelen büyük düşüş neticesinde kötü etkilendi. Açık dolar pozisyonu bulunan şirket dolar kurunun aşırı artması sonucu iflas ertelemeye başvurdu. 

Avrupa'ya ve Asya'ya ihracat yapan şirketin dünya ekonomisinde meydana gelen olumsuzluklardan dolayı zor bir duruma düştüğü söyleniyor. 

PLASPAK KİMYA

2003 yılında kurulan şirket plastik , ambalaj ve kimya sektöründe üretim yapan şirket 2014 yılında GİP'te işlem görmeye başladı. 2015 yılında 10,15 liraya kadar çıkan hisse başına fiyat 2015 yılının sonuna doğru şirketin kötü gidişatından dolayı 0,49 liraya kadar düştü. 
Nakit akışını doğru yönetemeyen şirket iflas ertelemeye başvurdu. 
Yakın izleme pazarına alınan şirket borçlarını ödeyemiyor. 


GOLD GRUBU

1991 yılında kurulan şirkette 1000 kişiye yakın kişi çalışıyor. Taksit sınırlaması ve dünya ekonomisinin kötü gidişatından çok etkilenen , dolar kurunun yükselmesinden dolayı yurt dışından getirdiği mallarda sıkıntı yaşayan şirket iflas ertelemeye başvurdu. 
İç piyasadaki talep azalması , tedarikçilere olan borçların artması şirketi iflas ertelemeye kadar itti. 
390 milyon lira borcu bulunan şirket çok zor durumda. 

AKYÜREK PAZARLAMA

50 yıllık bir geçmişi olan Akyürek Pazarlama bir bakkal dükkanı ile işe başlamış. Algida , Unilever , Philips gibi bir çok uluslararası firmanın dağıtımını yapan Akyürek Pazarlama borçlarını yönetemediğinden dolayı iflas ertelemeye başvurdu. 
Borsada tahtası kapatılan şirket bir çok kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı. 



Starpet , Sezon Pirinç , Nursan Çelik , PetroTürk  şirketleri de yukarıdaki diğer şirketlerle benzer sebeplerle zor duruma düşüp iflas erteleme istediler.


Bu şirketlerin iflas ertelemeye başvurması bir sinyal niteliğinde. Ekonomik gidişatın sanıldığından daha kötü olduğunun bir göstergesi. 

Turizm sektörünün durumu yaz ayı başlangıcında daha net belli olacaktır.
İnşaat sektörü de Rusya ile ilişkilerin durdurulması ve düşen petrol fiyatlarından dolayı Arap ülkelerinin maddi sıkıntı yaşamalarından dolayı yavaşlayan sektör çıkış noktası arıyor. 

Ağaoğlu şirketler grubu bile yavaştan başka sektörlere geçiş yapacağını duyurdu. 
Türkiye'de önemli büyüklükte şirketlerin iş yapamamaya başlaması her yönüyle ekonomi için kötü haber. 

İşsizliğin artması , büyümenin düşmesi , cari açığın azaltılamaması , devlet bütçesinin açık vermesi , dolar kurunun dahada artması , enflasyonun artması , bankaların zor duruma düşmesi , kredi yapısının bozulması vb. bir sürü ekonomik olaya neden olur. 


Jeopolitik belirsizlikler ve artan terör olayları neticesinde ekonomik olarak kısır döngü içerisine giren Türkiye reform yapmakta direnmektedir. 
İşsizliğin %10,5 çıkması ve Suriyeli mültecilerin kaçak olarak çalıştırılmaları Türkiye ekonomisine daha büyük bir yük oluyor. 
Suriyeli mültecilerin tüketim safhasında ağırlıkta bulunmaları enflasyonu arttırıcı bir etkiye sahip. Sigortasız çalışmaları ile işsizliği artırıyor. Artan asgari ücretlerden şikayetçi olan şirketler daha fazla Suriyeli mülteciyi çalıştırmaya meyilli oluyor. 


Rusya ile yaşanan olaylar ve Orta Doğuda durulmayan savaştan dolayı Türk ihracatçısı çok yara aldı. Türkiye'nin 2015 yılında  ihracat yaptığı ülkelere bakacak olursak 



Avrupa ülkelerinde durgunluktan dolayı talepte büyük bir düşüş var. 
Diğer ülkelerde ise jeopolitik durum ve düşen petrol fiyatlarından dolayı sıkıntı yaşanıyor. 

Batık kredilerin artması bankacılık sektörünü de sıkıntıya sokuyor. İç talebin azalması , dış talebin azalması bize yakın zamanda daha çok şirketin iflas ertelemeye başvurma olasılığının olduğunu gösteriyor. 
Ekonominin tekrar rayına oturtulması için ekonomik reformların yapılması ve dış siyasette acilen yeni bir yol izlenmesi şart. Yoksa Türkiye ekonomisi için çok geç olabilir. 

Comments