BEPS




Çok uluslu şirketler uzun zamandır küreselleşmenin imkanlarını kullanarak karlarını maksimuma çıkarmak ve en az maliyetle en fazla çıktıyı elde etmek için şirketlerini ‘’vergi cenneti’’  olarak adlandırılan ülkelere taşımaktadırlar. Bunun neticesinde de ülkeler büyük vergi kayıpları yaşamaktadır.Buda bir çok ülkenin vergi matrahında* azalmaya neden olmaktadır.
Günümüzde bir çok devlet bütçe açıkları ile mücadele etmektedir. Bütçe açıkları ile mücadele edebilmeleri için vergi gelirlerini yükseltmeye ihtiyaçları vardır. BEPS , vergilendirme karların aktarıldığı bölgede değil , ekonomik aktivitelerin gerçekleştiği , ekonomik değerlerin üretildiği yerde vergilendirmesini savunmaktadır. BEPS projesi ile birlikte G-20 ve OECD ülkeleri ;
  
  •  Vergi mevzuatlarındaki boşluklardan dolayı çifte vergilendirmemeyi ortadan kaldırmak
  •  Vergi şeffaflığını artırmayı
  • İşlemlerin özü ve vergilendirme arasındaki ilişkiyi dengelemeyi amaçlıyorlar.


Bu projenin bir dizi yararı olacaktır.Bunun ilki ,ülkeler küresel vergi sistemi sayesinde gelir toplama kapasitelerini artıracak ve kalkınmanın finansmanında kullanacaktır.Bir diğer yararı ise gelir dağılımında adaletin artmasına katkıda bulunacaktır.Son zamanlarda dünyanın en büyük problemlerinden biride gelir dağılımında artan eşitsizlik.  Gini katsayısına** baktığımızda dünyadaki gelir dağılımında bir bozulma göze çarpmaktadır. BEPS ile birlikte vergilendirmenin daha şeffaf ve adil yapılması gelir dağılımındaki eşitsizliğin düzelmesine katkı sağlanılacaktır.

*Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen gelir miktarıdır.
** Gini katsayısı, bir ülkede milli gelirin dağılımının eşit olup olmadığını ölçmeye yarayan bir katsayıdır.

TÜRKİYE UYGULAMASI      


Çok uluslu şirketler küreselleşme ile birlikte oluşan yasal boşlukları kullanarak sorumluluklarından kaçtılar. Bu durum 2008 ekonomik krizinden sonra ülkelerin kaynağa daha çok ihtiyaç duyması neticesinde arttı. Sonuçta devletin gelirleri içinde vergi çok önemli bir yere sahip. Türkiye’de de durum aynı şekilde. Devletin ekonomi içinde etkinliği yüksek. Bu etkinliğini sürdürmesi ve kalkınmaya katkı sağlayabilmesi için vergi gelirlerine ihtiyacı var. Şirketler örtülü kazanç dağıtımı , örtülü sermaye uygulamalarına başvurduğu görülmektedir.
Türkiye’deki herhangi bir şirket dünyadaki iştirakleri ana ortağını bildirmek zorunda olacak. Türkiye maliyesi transfer fiyatlamasını devreye sokup kar aktarımını engelleyebilecek. Bu sayede hem devletin vergi konusunda eli güçlenmiş olacak hemde küresel vergi sistemi sayesinde vergi gelirlerinde artış sağlama imkanı doğacak.

Comments