GÜNCEL TÜRKİYE EKONOMİSİ ANALİZİ



Türkiye son dönemde birçok olay yaşıyor. Ekonomik sorunu şu anda en önemli konu. Çünkü ekonomisi kötü bir ülkenin sorunları dahada artar. Toplumdaki huzursuzluk peak(zirve) yapar. 
Ekonomi bir toplumun en önemli temel yapı taşlarındandır. Çünkü insanlar iç güdüsel (taş devri genlerimizde dahil) olarak tüketmek ister. İnsanlar tüketerek mutluluğa ulaşmaya çalışır. Tabi tüketirken bazı farklı duygularda devreye girer. Örneğin, insanlar tüketim ve tasarruf yaparlar. Eğer toplum ekonomik, sosyal, politik işlerin iyi gitmediğini düşünüyorsa o zaman tüketimi azaltır. Tüketimi azaltması ekonomik çarkların yavaşlamasına neden olur. Çarklar yavaşladığı zaman üreticiler kendilerini korumak için maliyeti azaltır , kısaca işçileri işten çıkarırlar. İşsizlik artacak, tüketim dahada azalacaktır. Ve bu durumda üreticilerin dahada zor kalmasına neden olacaktır. Bu durum bir kısır döngü biçiminde devam edecek ve ekonomi grafiksel olarak aşağıya doğru bir yol izleyecektir. 





Tüketici güven endeksine baktığımız zaman durum açık ve net bir şekilde görülecektir. Tüketici güveninde 5 yıldır aşağı yönlü bir durum söz konusudur. Bu da demek oluyor ki 5 yıldır işsizlikte artıyor. Grafiklere bakınca bu durumun doğruluğu kanıtlanıyor. 







Son dönemde ''Kredi derecelendirme kuruluşlarının dedikleri bizim için önemli değil.'' gibi bir algı yaratılıyor. Ama bu durumun birde diğer yüzü var. 
Kredi derecelendirme kurumları size yatırım yapılabilir notu verdikleri zaman aslında size düşük faizden borç bulabilmeniz için ve yatırımcılara yol göstermek için aracı olur. Eğer kredi notunuz düşürülürse  yatırımcılar size yatırım yapmak, tasarruflarını vermek istemezler. Sizde yatırımcı çekmek için daha yüksek faizden borç alamaya razı olursunuz. Örneğin, eskiden 100$ borç alıp 110$ ödüyordunuz. Artık 100$ borç alıp 150$ ödemeye mahkumsunuz. Bu aradaki farka ''Kredi Risk Swap'' diyoruz. CDS oranınız artıkça ödemeniz gereken faiz ödemesi de artar. 
Bizim gibi sıcak para ile ekonomik faaliyette bulunan ülkeler için CDS çok önemlidir. CDS artıkça yatırımlar azalır. Bu durumda ileri ki zamanlarda ülke ekonomisinin yavaşlama veya durgunluk yaşayacağının bir işaretidir. 





**Beyaz ok işareti ile gösterdiğim yerde doların yukarı doğru kırılma yaşadığı gözlemleniyor. Moody's not indirimi sonrasında gerçekleşti. 15 gün gibi kısa bir sürede 13 kuruşluk bir artış yaşandı. 
Grafiğin aşağısında ise beyaz bir büyüteç görünüyor. İndikatörler ile yaptığım analizde doların hala güçlü olduğu ve yükselmesinin olası olduğu gözüküyor.



Moody's, Suriye, Irak, iç siyaset derken Dolar/TL paritesi 3,11 TL oldu. Dolar bizim ülkemiz için çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü Türkiye üretim yapabilmek için ara malına ihtiyaç duyan bir ülke. Ara malı ithalatını dolar ile yapıyoruz. Dolar kuru yükseldikçe maliyetler artıyor ve enflasyon yükseliyor. 
Dolar yükseldikçe taşımacılık maliyetleri artıyor. Temel gereksinim maddelerinin fiyatları yükseliyor. 
Cep telefonlarımız, inşaatta kullanılan makineler, evimizdeki koltuk takımı, televizyonlar vb. hayatımızda kullandığımız tüm ürünlerin fiyatı dolar kurundan etkileniyor.
Dolar yükseldikçe ürün fiyatları pahalılaşıyor. Bu durumda talepte bir azalma yaratıyor. Bunun sonucunda ekonomik faaliyetler azalıyor ve ekonomi tekrar kısır döngü içine giriyor. 


Savaş ve saldırı politikalarını bırakıp ekonomiye yoğunlaşmak gerekiyor. TMSF'ye devredilen şirket sayısı 500 yükselmiş durumda. 
Acil olarak ekonomik reform paketleri yapılmaz ise altından kalkamayacağımız felaketlere sürükleniriz. 
Göstermelik yapılan ekonomik reform paketleri değil, gerçekçi adımlar atılması gerekiyor. 

-3 ayda 354,000 kişi işsiz kaldı.
- İstanbul'da bir çok dükkan kapanıyor.
- iflas ertelemeler rekor kırıyor. 

Kısa zamanda müdahale edilmez ise bu daha iyi günlerimiz olabilir.


Biraz güzel müzik dinleyerek içimizi rahatlatmak iyi olabilir. 
İyi dinlemeler :)

Comments

Post a Comment