İhracata Benzin Dökmek

http://www.tradingeconomics.com/turkey/exports


Türkiye referandum sürecine doğru giderken Avrupa ülkeleri ile seçim propagandası nedeniyle bir tartışmaya tutuştu ve en son Hollanda ile ipler kopma noktasına geldi. Başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa devleti Türkiye'ye karşı tutum aldılar. Türk hükümeti ve muhalefeti yaptığı açıklamalarla yangına körükle gitmeye devam ediyor. 
Orta Çağ'da yaşamadığımız için siyasal kavgaların günümüzde ekonomik ve toplumsal birçok etkisi olmaktadır.
Bu kavganın uzaması Türkiye ekonomisine nelere mal olabileceğini anlatacağım. 

Yukarıdaki grafikte Türkiye'nin bir yıllık ihracat grafiği görülmektedir. Görüldüğü gibi ihracatımız düşüş trendi içindedir. Bu düşüşün bir çok nedeni var. 

  1. Avrupa'daki ekonomik sıkıntılar
  2. Alım gücündeki düşüş.
  3. Türkiye'deki ekonomik sıkıntılar neticesinde üretimin düşmesine bağlı olarak ihracatın düşmesi.
  4. Üretimde ara malına ihtiyaç duyan Türkiye'deki şirketlerin döviz kurundaki yükseliş nedeniyle ara malı almakta sıkıntı yaşamaları. 
Bu nedenle Türkiye ihracatında 2015 yılının sonunda beri düşüş sürmektedir.
Ama yukarıda saydığım sorunlar ekonomik reform yapılarak aşılabilecek şeylerdir. Asıl tehlikeli olan ise ihracat yaptığımız ülkelerde kavga etmemizdir. 

Türkiye ihracatının %50'sini Avrupa ülkelerine yapmaktadır. Yani ihraç edilen her 2 üründen 1'i Avrupa'ya gitmektedir. Yani Avrupa bizim en önemli ticaret ortaklarımızdan biridir. 

Bilindiği gibi uzun bir süredir Dolar ve Euro fiyatları artmaktadır. Bu artışlar nedeniyle Türkiye ekonomisi sıkıntılar yaşamaktadır. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok şirket iflas etti, binlerce insan işsiz kaldı. İşsizlik rakamı %12,7 ile son 8 yılın en yüksek oranına ulaştı. 

İhracat ülke ekonomilerinde önemli yere sahiptir.Ülke büyümesine katkı sağladığı gibi ülkeye döviz girişi de sağlar. Özellikle dövizle ilgili sıkıntılar çektiğimiz şu günlerde ihracat bizim en önemli ekonomik kalemimizdir.



Bu grafikte en çok ihracat yaptığımız 15 ülke yer almaktadır. Görüldüğü gibi en çok ihracatı 14 milyar $ ile Almanya'ya yapmaktayız. Almanya'yı 11,7 milyar $ ile İngiltere izlemektedir. İplerin kopma noktasına geldiği Hollanda'ya 3,6 milyar $ ihracat yapmaktayız.

Tabloya göre;
  • Avrupa devletlerinin sayısı 8.
  • Avrupa devletlerine ihracatımız toplam 53,3 Milyar $
  • İhracatın %37,3 Avrupa, %18,9 diğer devletlere (ABD hariç)
Görüldüğü gibi Avrupa ile aramızda ekonomik olarak büyük bir bağ var. Türkiye'de birçok şirket Avrupa devletlerine ürün ihraç ediyor. Bu şirketler Türkiye büyümesinde önemli katkılar sunuyor. 

Seçim propagandası için gelinen bu nokta Türkiye ekonomisine zarar vermektedir. Fiili olarak ambargo koyulmuyor olabilir ama madalyonun birde öteki yüzü var. 
Avrupa'daki şirketler Türk şirketlerinden aldıkları ürünleri başka yerlerden almak için bir çaba içine girmeleri olamayacak bir şey değil. Sonuçta bunun örnekleri Dünya ekonomik tarihinde mevcut. Hatta örnek verecek olursak Rusya ile olan duruma bakabiliriz. Rusya ile aramızdaki gerginlik devlet bazında bitmesine rağmen Rus şirketleri eskiden Türkiye'den aldıkları ürünleri artık Türkiye'den almamaktadır. Devlet nezdinde sorunlar çözülmesine rağmen, Rus halkı Türklere eskisi gibi sıcak bakmamaktadır. Bunun neticesinde Rus şirketleri de Türk şirketlerinden ürün almak istememektedir. 
Siyasi kavgalar arkalarında bir yara bırakır. Çünkü yaşanan olaylar halklara yansımaktadır. 

Her siyasi olayın bir ekonomik sonucu vardır. 

Comments