BİTCOİN SARMALI

 

Bitcoin ile ilgili daha önceden bir yazı yazmıştım.Ona ulaşmak için bu linke tıklamanız yeterli(http://zemah.blogspot.com.tr/2015/07/bitcoin.html)

Bitcoin son dönemde tam bir belirsizliğe girdi. 1929 krizi veya 2008 krizindeki insan davranışları tekrarlanıyor. Konu hakkında bir fikri olmayan ama zengin olma aşkı ile herkes bitcoin almaya çalışıyor. Sebebi ise bitcoin fiyatının altı aylık kısa bir sürede içerisinde %267 değer kazanması. Yani bunu parasal bazda size özetleyecek olursam, ocak ayında 1 bitcoin 800 $ iken haziran ayında 2900 $ olmuştu. 

Olaylar ocak ayında başladı. Bitcoin piyasasını bilen ve alım-satım işlemi yapan insan sayısı sınırlıydı ve fiyatlar küçük bir aralık içinde yükselip azalıyordu. 
İlk olay Çin piyasasında patlak verdi, olaylar tırmandı. Finansal piyasaların sevdiği bir ortam oluşmuştu. 
Çin Merkez Bankası Bitcoin alım-satımını yasaklıyacağı haberleri geldi. Bundan sonraki süreçte Bitcoin fiyatı tepe taklak aşağı inmeye başladı. 
 

   
Yukarıdaki grafikte de görüldüğü gibi fiyatlar çok kısa bir süre içinde aşırı düşmüştü. Finansal piyasalardaki büyük oyuncular böyle durumlarda devreye girer ve düşük fiyattan alım yapmaya başlar.
Haberin yalan olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte herkes tekrardan bitcoin almaya başladı. Fiyatlar bir anda hızla yükselmeye başladı, aşırı alım sinyalleri ortaya çıktı. Kapitalizmin sevdiği ortam oluşmuştu. Çünkü bu piyasa ile ilgili bilgisi olan olmayan herkesin dikkati yalan haberlerle, fiyatların bir anda yükselmesi ile Bitcoin piyasasına çevrilmişti.  

 
1929 krizi ve 2008 krizi ile benzetmemin sebebi buradan gelmektedir. İnsanların para kazanma psikolojisi ve zenginliğe giden yolda risk almaktan kaçınmamaları balon oluşmasının en büyük sebebidir. Davranışsal iktisatın ortaya koyduğu araştırmalara göre; insanlar zengin olacaklarını düşündükleri zaman olumsuz yönünü(para kaybetme) hiç düşünmediklerini gözlemlersiniz. Çünkü insanlar güzel şeylerin hayalini kurma eğilimindedir ve para kazanma psikolojisi güzel bir hayaldir. 
Krizlere giden süreçlere bakacak olursanız, insanların bu psikoloji ile hareket ettiklerini görürsünüz. 

Bitcoin çılgınlığıda işte böyle hayal kuran insaların sayesinde oluştu. Bunun önüne geçilemedi. Çünkü Bitcoin bir devlete veya kuruma bağlı değil. Dünya üzerinde dolaşan sanal bir para birimi. 

Çevrenize dikkatlice bakarsanız eğer, herkesin Bitcoin ile konuşmaya başladığını görürsünüz. Herkes şu anda 1929 krizi öncesindeki gibi davranıyor. Bugün harcaması veya mevduata yatırması gereken parayı, yarın zengin olabilirim düşüncesi ile Bitcoin’e yatırıyor. Bana kalırsa dünya tekrardan 1929 krizini yaşamaya hazırlanıyor. 

Comments